Tavaszi munkák

2012.01.30.

Röviden...

Tavaszi munkák a kertben

Tavaszi munkák a kertben

Gyep és pázsit rendbe rakása:

Még mielőtt a fű el kezdene nőni, célszerű gyepszellőztetést, gyeplazítást végezni. Kisebb felületek esetén ezt meg lehet tenni kézi erővel egy gereblye segítségével, nagyobb terület esetén érdemes gyepszellőztető gépet használnunk. A szellőztetés célja, hogy a fű közül a mohát feltépjük, a talajt meglazítsuk, több levegőhöz juttatva ezzel gyepünket. A különböző gyeptrágyák kijuttatását is ilyenkorra lehet időzíteni. A fűmag vetését fagyok után lehet kezdeni (kb. 40-50 g/m2).

Fák, cserjék gondozása

A tél folyamán letörhetett néhány ág, előfordulhattak kisebb fagyások. Ezeket le kell vágni, majd sebkezelő szerrel érdemes kezelni a metszés helyét. A nedvkeringés beindulása előtt igyekezzünk elvégezni a koronaalakítással kapcsolatos munkálatokat is.

A gyümölcsfák metszését is ekkor kell végrehajtani.

Rügypattanás előtt célszerű a lemosó permetezést is elvégezni.

Cserjék

A cserjék metszésekor a virágzási időt kell szemmel tartanunk.

Ha a virágok a vesszők oldalán nyílnak tavasszal vagy nyár elején, ezeket csak virágzás után kell metszeni. Ha előtte metszenénk, levágnánk az idén virágot hozó hajtásrészt, így a virágzás elmaradna. Ilyenek: aranyvessző, rózsalonc, boglárkacserje, téli jázmin, gyöngyvirágcserje, tamariska, jezsámen, díszmandulák.

Ha a virágok az azokon hajtásokon vannak, melyeket a növény abban az évben nevel, azok tavasszal metszhetők. Ilyenek: mályvacserje, sudárzsálya, cserjés pimpó, labdarózsa, kékszakáll, nyári orgona, fagyal, orbáncfű, hortenzia, barátcserje.

Ha a virágok már az előző évben kifejlődtek a vesszők csúcsán, ezeket nem szabad tavasszal levágni, hiszen akkor levágnánk a tavasszal nyíló virágokat. Szintén virágzás után vágjuk vissza a hajtásokat. (Orgona, bangita fajták)

A vesszők oldalán megjelenő virágú cserjéknél tavasszal vágjuk vissza az ágakat. Pl.: borbolyák, japánbirs, díszalma, díszcseresznye.

Nem szabad metszeni a magnóliát, cserszömörcét, fás bazsarózsát, ecetfát, rododendront, azáleát.

Sűrűbben befedik a területet a talajtakaró növényeink, ha tavasszal és ősszel visszavágjuk a hajtásaikat. Például a kúszó madárbirsek

A sövényeket kétszer metszik évente. Fontos, hogy a sövény keresztmetszete trapéz alakú legyen, így meg tudjuk előzni a felkopaszodást, mert mindenhol kellő mennyiségű fény éri a növényeket.

Egyik esetben sem szabad megfeledkeznünk a tavaszi tápanyag-utánpótlásról!

 

Az öntözőrendszert is át kell vizsgálni beüzemelés előtt. Ezt magunk is megtehetjük, de bonyolultabb automata öntözőrendszernél hívjunk inkább szakembert!

Az öntözőrendszer indítása az időjárástól függ.

Ha kertünkben tó is található, annak tisztításáról is gondoskodnunk kell! A víz kiszivattyúzása után ki kell merni az iszapot az elrohadt növényi részeket eltávolítani, a túlságosan elburjánzott növényeket kiritkítani a köveket és a tófóliát az algáktól és más lerakódásoktól megtisztítani! Majd újra fel lehet tölteni vízzel a medret, halakat visszatelepíteni stb…

A vízinövények kicsit később kezdenek el hajtani. Vannak olyanok, melyek már kora tavasszal el kezdenek hajtani. Pl.: mocsári nőszirom, harmatkása. Korán tavasztól virágzik a gólyahír és a mocsári nefelejcs, a gyömbérgyökér, martilapu is. A fagyérzékeny növényeket, melyeket zárt helyen teleltettünk, a fagyveszély elmúltával lehet kiültetni.

Évelő ágyások

Száraz, elhalt növényi részek eltávolítása és tápanyag utánpótlás a feladatunk.

Az időközben előbújó hagymás növényeink környezetét érdemes megtisztítani, rendbe tenni, hogy virágzásukban gyönyörködhessünk!

Rózsák:

Március közepén el lehet kezdeni a metszésüket. Az elfagyott, letört ágakat a rossz helyen nőtt hajtásokat távolítsuk el.

Egy és kétnyári növények:

Kiültetésüket május közepe után javaslom, mert a kiszámíthatatlan kései fagyok nagy kárt tehetnek bennük.

Veteményes:

A magvetést fólia alatt már januárban el lehet kezdeni.

Márciusi vetésűek: borsó, brokkoli, fehérrépa, hagyma, zeller, káposzta, karalábé, karfiol, kelbimbó, paszternák, póréhagyma, retek, saláta, sárgarépa, spárga, padlizsán

vissza
Webhosting - Domén - VPS szerver - Szerverhosting